Koiran koulutus

Alla olevista linkeistä löydät muutamia perusasioita koiran hoitoon sekä koulutukseen. 

Ihan ensimmäisenä neuvonkin lukemaan muutamia kirjoja koiran koulutusta sekä hoitoa koskien. 

Alla olevasta kuvasta löytyy muutama ehdotus. 




Videoissa olen sitonut siiman päähän riekonsiiven ja testaan koiria ihan ensimmäisen kerran. Videot on ensi otoksia, joten näin se onnistuu ihan ensimmäisen kerran. Todella lupaavan näköistä hommaa. Kyseisellä tavalla koira ei opi kuin pelkästään seisonnan, kun se näkee linnun, eli toivon että kun harjoittelen tätä, niin  se jää jonnekkin pennun muistiin, että riistaa kohdatessa pitää pysähtyä eikä ajaa vain lentoon. 

Koirat ovat videolla 8vk:n ikäisiä, joten harjoitus on leikinomainen ja harjoituksen pituus on videon mitta, eli noin minuutti. Pentua ei kannata turhaan kouluttaa pitkiä aikoja vaan useasti päivässä. Esim. jos poltat tupakkia vaikka 20 kpl päivässä, ja yhden polttoon menee noin 3min; voit käyttää sen ajan koiraasi, eli yhteensä tunti päivässä lyhyitä pätkiä. Ei turhaannu isäntä eikä koira. 

Suosittelen keskittymään ihan ensimmäisenä luoksetuloon ja istumiseen eli ihan perusasioita ja kun hallitsee nämä, niin koira pysyy hyppysissä haastavemmissakin tilanteissa.

Kynsien leikkaus

Koiran kynsien leikkaus. 

Pentu koiralle ensimmäiset kynsien leikkaukset voivat olla hieman ahdistavia tilanteita. 

Itse olen hoitanut kynsien leikkuun siten, että polvistun itse lattialle ja laitan pennun selälleen ja leikkaan siitä. 

Alussa tilanne stressaa koiraa aika lailla, koska jo kynsien leikkaus on jännä tilanne, sekä sen lisäksi laitan koiran selälleen, mikä alistaa koiraa entisestään. 

Mutta heti kun kynnet on leikattu olen aina antanut koiralle myöhemmälläkin iällä siankorvan. Pentukoira järsii sitä noin 10-20 min ja mieleen jää vain makea maku. 

Myöhemmin koira oppii, että se saa aina herkun leikkauksen jälkeen.

Minulla kaikki koirat rupeaa jo pötköttelemään selälleen, kun näkevät kädessäni herkun ja sakset, tilanne on kummallekkin mukava.

Viereisessä kuvassa näet koiran kynnen alhaalta päin. Alapuolella kynttä nousee kynnen vahvempi runko, joka liittyy ylempään.

Liitoskohdasta noin 3 mm kynnen kärkeä kohti voi leikata aikaisintaan. 

Jätä kynsi ennemmin hieman liian pitkäksi kuin katkaise liian tyvestä, jolloin sakset osuvat kynsihermoon ja pentu saa siitä traumoja, sekä tietenkin turhaa kipua.

Valkoisesta kynnestä näkee läpi missä hermo menee ja kynsi on usein kovempi leikata. Mustasta kynnestä on katsottava kynenalapuolelta mistä voi leikata, eli ei missään nimessä liitoksesta. 

Alla pari videota millä tavalla leikkaan koiralta kynnet, toisessa aikuiselta koiralta ja toisessa pennulta.

Noutaminen

Noutoharjoitukset olen aloittanut koiran kanssa yleensä miltei heti, kun koira on hieman ehtinyt kotiutua. 

Toki pentukoiralla harjoitukset ovat vielä leikinomaista puuhailua. Pennun sekä aikuisen koiran kanssa ei kannata leikkiä lelunvetoleikkejä eikä kannata antaa pennun juosta lelun perään riehakkaasti heittämisen jälkeen. 

Voitkin pitää "noutoleikkiä" vain sinun ja koirasi välisenä hauskanpitona.

Kehu aina koiraa, kun se tuo itsenäisesti lelun sinulle. Voit vaihtaa sen johonkin toiseen leluun tai heittää sen uudelleen vaikka vain metrin päähän sinusta pitäen sievästi kiinni pennusta. Kun olet heittänyt lelun, pidä parin- kolmen sekunnin tauko ja päästä koira hakemaan, antaen samalla käskyn "nouda" tai "haje", tai mikä itsellesi sopii parhaiten. 

Jos pentu meinaa rueta juoksemaan ohitsesi sekä leikkimään lelulla kauempana, kannattaa leikkipaikaksi valita pieni käytävä, josta koira ei pääse livahtamaan ohitsesi. 

Älä koskaan anna koirallesi tilaisuutta kokeilla, "mitä jos pidänkin tämän itselläni". Silloin koira ei opi väärille tavoille.

Pidä harjoitukset lyhyinä. 9 viikon ikäiselle pennulle riittää muutama nouto päivässä. 

Muista aina lopettaa hyvään suoritukseen, eli jos toinen lelunheitto ja nouto menee aivan oppikirjan mukaisesti, niin voit lopettaa siihen ja jatkaa jotain muuta hommaa koiran kanssa. Tällöin koiralle jää mieleen positiivisesti hyvä suoritus. Muista palkita koirasi heti, mielellään sekunnin sisälle asiasta mitä se on tehnyt oikein. Toki voit palkita koirasi parin kolmen sekunninkin päästä, mutta se ei ole yhtä tehokasta kuin heti palkittu, koska koira elää hetkessä.

Sama homma kiellon tai rangaistuksen kanssa puutu heti väärään käytökseen, niin saat sen parhaiten estettyä. Jos harjoittelee paljon tekee koira sekä isäntä virheitä. 

Kun koira tekee jotain ei-toivottua, niin kannattaa yleensä miettiä mitä itse on tehnyt väärin ja rueta sitä kautta etsimään syitä koirasi käytökseen. 

Alla löydät linkin, kun Kuura noutaa nallea.

Laukaukseen opettelu

Koiranpennun opettaminen laukaukseen/laukauksiin.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan voisin sanoa vain, että ensimmäisenä syksynä ei kannata viedä pentua sinne parhaimpaan kyyhkyn tai sorsan lahtaussensseille, vaan kierrellä esimerkiksi kahdestaan koiran kanssa rantoja ja katella sieltä ne pari hyvää taviseisontaa, ehkäpä jopa ne mukavat kauden ensimmäiset puototkin. 

Turhaa kuumentaa koiraa sillä, että puoliautomaatti Benellillä vedetään kilpaa 24 laukausta paria kyyhkystä kohti isolla porukalla, ehkä vielä vähä pienessä laitamyötäsessä ja koitetaan laittaa koiraa noutamaan.

 Siitä tulee jo heikkohermoiselle isännällekin pää kipeäksi ja paukkuherkäksi. 

Alla on video miten itse olen aloittanut homman. 

Aluksi edellisenä päivänä laitoin koiran sisälle syömään siankorvaa harhautukseksi ja menin itse ampumaan pienoiskiväärillä ulos pilkkaa,. Ammuin noin 100 laukausta, eikä 10,5 viikkoinen Kuura välittänyt asiasta mitään. 

Seuraavana päivänä otin Kuuran ulos vähä ennen kuin aloitin.

Sitten, kun aloitin ampumaan, niin jokaisen laukauksen jälkeen kutsuin koiran luokseni ja annoin herkun. Ammuin 20 laukausta, eli kutsuin Kuuran 20 kertaa luokseni ja annoin herkun. 

Taka-ajatuksena tässä metodissa on, että kun koira kuulee laukauksen se tulee aina minun viereen, eikä myöhemmälläkään iällä ryntää heti riistan perään. 

Samoin teen, jos metsässä tai missä vaan lähtee jokin lintu edestä lentoon, kutsun koiran luokseni ja odotan ehkä pari minuuttia ja sitten matka jatkuu. 

Älä kuitenkaan anna herkkua, jos lintu lähtee lentoon, ettei koira kuvittele, että niiden pitääkin lähteä edestä omia aikojaan tai koiran karkottamana. 

Muista toimia rauhallisesti niin ammuttaessa kuin linnun lähtiessä lentoon, koska jos laumanjohtaja hermoilee ja stressaa, niin miksipä ei alempiarvoinen lauman jäsenkin stressaisi vielä enemmän, koska alempiarvoinen on usein myös heikompi. 

Eli jos sinua ei jännitä ampuminen, miksipä se jännittäisi koiraasikaan. 

Tai jos edestäsi pomppaa se isoin metso minkä olet ikinä nähnyt, niin koita asennoitua siihen niin, että se on yhtä jännää kuin sunnuntain aamupaska. Silloin ei koirakaan siitä hätkähdä.

Pennun totuttaminen veteen

Karkeakarvaisella saksanseisojalla on puoliräpylä, mikä auttaa koiraa uimaan hyvin sekä pohjavilla, joka pitää puolestaan koiran lämpimänä uintireissuilla. 

Koira kannattaa kuivata uinnin jälkeen mukaanlukien häntä, ettei tule "märkähäntä". Silloin koiralla häntä menee tyvestä vähän matkaa suoraa ja loppuhäntä roikkuu kuin lehmän häntä. Tällöin koiralle nousee usein myös lämpöä ja on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Sanomattakin selvää, että silloin metsästyskaveri on muutamia päiviä syytä pitää kodin lämmössä lepäämässä. 

Alla olevassa videossa Kuura ui ensimmäistä kertaa. Olen totuttanut koirani siten veteen että ollaan menty koko laumalla rantaan ensimmäisillä kerroilla leikkimään. En ole pakottanut ikinä pentua veteen, ettei jää mitään kaunoja sitä kohtaan. Silloin pentu tulee yleensä itse veteen leikkimään ja tilanne on erittäin positiivinen niin koiran kuin itsesikin puolesta. Kyseisellä videolla huomaat, kun Sysi emona ohjastaa Kuuraa ja Kujetta pikku vilvoittelulenkillä.

Uiminen onkin parasta liikuntaa koiralle hellepäivänä, esimerkiksi viime kesänä Sysi ui minun vierelläni puolentunnin lenkkejä, kun kahlasin itse vedessä. Ei tarvi syksylläkään itkeä kavereille, että "ei se tuo meidän Musti jaksa mitään", kun jaksat itse panostaa hieman. Pentukoiralle riittää ihan muutama minuutti.

Varsinaista vedestä noutamista avaan hieman myöhemmin, kun on opittu ensin maalla mestariksi, sitten alotetaan vesityöt. Aionkin aloittaa ensi vuonna uintiharjoitukset heti kun jäät lähtee. Joskus on ollut vielä hilettä rannassa, kun on ensimmäiset uintireissut tehty. Pohjavilla mahdollistaa tämän ja kevään ensimmäiset reissut on syytä pitää todella lyhyinä; 5-15 min ja takaisin kodin lämpöön kuivattelemaan.

Koiran korvien puhdistaminen

Tässä osiossa käyn läpi koiran korvien puhdistamista. Karkeakarvaisella saksanseisojalla on luppakorvat, joten ne keräävät likaa/vahaa hieman herkemmin, kuin pystykovainen koira.

Koiran korvien pitäisi tuntua terveellä koiralla hieman viileältä eivätkä ne punoita. Jos korvat ovat lämpimät ja turvoksissa on syytä epäillä, että korvat ovat tulehtuneet. 

Mikäli korvat haisevat hieman "hiivaiselle" ja koira rappaa niitä vähän väliä, niin nämä ovat myös oireita tulehtuneista korvista, jolloin on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin.

Säännöllisellä puhdistuksella kuitenkin voit välttää tällaiset ikävät tapahtumat.

Alla olevassa linkissä puhdistan koirani korvat; asetan koiran kyljelleen ja laitan puhdistusaineen korvakäytävään ja puristelen hellästi korvaa, niin että kuuluu "litisevä" ääni korvasta ja aine menee perille asti.

Sen jälkeen poistan enimmät aineet vanulapulla hellästi vaurioittamatta koiran korvan pintaa tai työntämättä lappua liian syvälle.

Varo ettei koira pärski ainetta omiin tai sinun silmiisi, sillä aine on tarkoitettu vain korvan sisäiseen käyttöön. Anna koiran puistella päätään vasta, kun kumpikin korva on puhdistettu.

Kun homma on ohi annan koiralle taas jonkin herkun minkä syömiseen menee hieman aikaa, jotta koiralle jää hyvä mieli tapahtuneesta. Tällä kertaa annoin kuivattua kananrintaa.

Pennun korvien puhdistus on alussa hieman ähräämistä, mutta luonnistuu kyllä ajan kanssa hyvin. Kannattaakin tutkia pennulta silloin tällöin korvia, hampaita sekä kynsiä niin, ettei tee niille mitään. Tällöin koira tottuu, että sitä käsitellään eikä ensimmäinen korvien puhdistus ym. toimenpide ole niin suuri ihmetyksen aihe.

Tiedotus

Koiran tiedotus tarkoittaa, että koira tulee kesken seisonnan isännän luo kertomaan, että "saalis on löytynyt, tuu mukkaa".

Taito ei ole välttämätön, mutta auttaa peitteisessä maastossa varsinkin, jos koira on laajahakuinen etkä tiedä missä koira on. Toki kannattaa hieroa sinun ja koiran yhteistyö sille mallille, että tiedät missä koira menee.

Jotkut eräjormat eivät ole jaksaneet panostaa koiraansa ja käyttävät tutkaa paikantaakseen koiran. Itse olen hieman sitä vastaan lintuhommissa. 

Saapahan kumpikin osapuoli mahdollisuutensa paremmin onnistua tai epäonnistua; linnuilla kun ei ole 700 euron pukua tai 3000€ haulikkoa, mutta tapansa kullakin. 

Tiedotusta voi harjotella näin pentuna varovasti esimerkiksi ruualla tai herkulla siten, että asetat ruuan niin, että koira näkee sen, mutta ei saa sitä ilman isäntää. Mene itse hieman kauemmaksi ruuasta ja odota että koira käy sinun luona, jonka jälkeen palaa ruualle, sen jälkeen annat ruuan koiralle. 

Tämän metodin tarkoitus on, että kun koira on linnulla ja isäntää ei näy, niin koiran alitajuntaan olisi jäänyt pentuajoista että pitää hakea ukko, että saa herkkua. 

Älä missään nimessä harjoittele liikaa tätä, ettei käy niin, että koira jättää seisonnan kesken aina ja lintu karkaa. 

Käytännössä, jos sinulla on oikeasti hyvä koira se oppii sen lähes itsestään. 

Varsinaista tiedotuksen harjoittelua ei kannata aloittaa vasta kun noin kahden tai kolmen metsästys kauden jälkeen. 

Tiedotuksen harjoitteluun helpot linnut on minun mielestä tässä järjestyksessä helpommasta eteenpäin:        Kurppa, Peltopyy, Fasaani ja Riekko. Varmasti löytyy muitakin mielipiteitä. 

Sten Christofferssonin lintukoirat kirjassa löytyy mielestäni hyvät ohjeet tähän hommaan.

Alla linkki Kuuran tiedotus eväille.

Jälkityö

Jälkityö on tärkeä taito, niin noutajalle kuin seisojallekin. Jotkut koirat hakevat lintua paremmin ilmavainulla, kun toiset taas jäljen perässä. Jotkut "hyvänokkaiset koirat hakevat kummallakin tapaa. 

Jos koirasi on taipuvainen etsimään ilmavainua käyttäen, ei jälkityön harjoittelusta ole mitään haittaa koirallesi, päin vastoin.

Koirasi oppii oikein ohjattuna myös hyväksi jälkikoiraksi ja linnun noutaminen helpottuu todella paljon.

Ajatellaan esimerkiksi tilanne, kun olet ampunut metsolta siiven poikki ja se muuten juoksee lujaa karkuun, niin silloin on hyvä jälkikoira äärettömän hyvä apuri mukana. 

Alla olevassa linkissä Kuura jäljittää ensimmäistä kertaa kyyhkysen. Olen sitonut kyyhkysen narusta kiinni ja vedän sitä perässäni noin 75 metriä. Kyyhkynen on siksi hyvä ensimmäinen jälkilintu, kun siitä irtoaa polulle paljon höyheniä "helppo isännänkin pysyä jäljellä". Olen laittanut merkiksi itselle muutamia sulkia sinne tänne oksiin reitin merkiksi, kuitenkin siten, ettei pentu niitä huomaa.

Aluksi teen tosi helppoja ja lyhyitä jälkiä, joita on helppo seurata. Muista tehdä jäljet aina sivutuuleen tai myötätuuleen, jottei koira rupea oikomaan ilmavainulla. 

Kun koirasi kehittyy ala tekemään pidempiä ja haastavempia jälkiä. Minulla on ollut tapana tehdä melkein jokaisella ampumallani riistalla jälki tai pari, sekä muutama nouto ainakin parina ensimmäisenä kautena. Tällöin koira oppii myös mitä riistaa katellaan.

Alussa käytän normaalia talutushihnaa, jotta voin ohjata koiraa paremmin. 

Kun laitan koiran jäljelle, osoitan sormella maahan ja samalla kumarrun sinne päin. Tällöin koirakin kiinnostuu, että mitähä se ukko osottelee ja lähtee helposti leikkiin mukaan. Samalla, kun osoitan sanon koiralle "jälki", jolloin myöhemmin koira oppii mitä tuo sana tarkoittaa.

Jäljen osoittamisen voi opettaa esimerkiksi ruokakipolla, kun käsket ensin koiran istumaan ja odottamaan ruokaa, voit vapauttaa koiran syömään kumartumalla kupille ja osoittamalla sitä, ja sanot "jälki" tai "missä lintu". Mikä sinulle passaa parhaiten, sanalla ei ole muuten merkitystä, kunhan se on aina sama.

 Alla olevissa kuvissa, muutama vinkki minkälaisia jäliä voisi tehdä.

Harjoitus #1  Kuura 3kk

Harjoitus #2 

Harjoitus #3

Passissa istuminen

Passissa istuminen voi olla joillekkin koirille haastavaa, etenkin jos koira on hieman aktiivisempi yksilö.

Passissa istumista voi toki harjoitella ihan metsälläkin istumalla passissa ja ampumalla välillä ilmaa, siten että laukauksen jälkeen ei aina tarvitsekkaan noutaa. Alussa voit pitää koiraa remmissä vierelläsi vaikkapa puuhun sidottuna siten, että koira ei pääse noutamaan paukusta vaan käskystä. 

Passissa istumista voi myös harjoitella kotona esimerkiksi siten että, istut itse lattialla vaikka katsomassa televisiota. Koira tulee yleensä silloin automaattisesti viereen rapsutuksia kerjäämään. Ota silloin koira viereesi istumaan tai makaamaan, niin siinä pentu oppii ihan itsestään olemaan isännän vieressä silloin, kun istuudut jonnekin. 

Seisoja tarvitsee todella paljon malttia. Passissa pitää olla paikoillaan ja noutaa, kun käsketään. Ei voi vaan juoksennella teerisuolla, koska silloin karkottaa kaikki linnut eikä saalista tule. 

Tai kun pitäisi malttaa seistä metsokukkoa 5 metrin päästä, vaikka tämä yrittää varkain lähteä kävelemään ja sitten, kun isäntä antaa avanssikäskyn ajaa lintu lentoon ja pysähtyä heti, kun se sitten pyrähtää lentoon ja lyödä joko makaamaan tai itse suosin käytäntöä, että koira palaa minun viereen heti laukauksen kuultuuaan. Sen jälkeen koira näkee vielä, että lintu tippuu ja tömähtää maahan. 

Tämä vaatii todella paljon koiralta tottelevaisuutta ja malttia. 

Kerran eräissä kokeissa kuuntelin sivukorvalla jotain kasvattajaa, kun tämä ihmetteli, "miten se aina on niin, että mitä huonommalle ampujalle myy koiran sitä parempi siitä tulee". 

Itse olen päätellyt tästä, että omalla maltilla on aika suuri osa siinä miten koira käyttäytyy ammuttaessa, jos sinä et osu lintuun kuin huipputilanteissa, koira kyllä huomaa sen ja rupeaa luomaan niitä. Koska koirilla on luontainen tarve miellyttää isäntää.

Alla olevassa videossa harjoittelen malttia siten, että laitan koirat istumaan, kaivan kaapista ne parhaat herkut ja koirien pitää odottaa, että saavat luvan ottaa herkun, vanhempi ensin. Tämä harjoitus kasvattaa koiran malttia/luonnetta sekä vahvistaa sinun laumanjohtajuuttasi. 

Voit vaihdella aina aikaa milloin koira saa ottaa herkun, alussa pennulle puoli minuuttia tai minuuttikin on pitkä aika. Myöhemmin esim vuoden päästä aika voi olla 2min-2h miten itse haluat tai jaksat panostaa.

Lohiöljy

Ruuan sekaan olen aikaisemmin käyttänyt normaalia ruokaöljyä mikä sanottavasti auttaa koiran turkin kuntoon.

No tässä Sysin synnytyksen jälkeen Sysillä rupesi hormonit hyrräämään ja iho rupesi hilseilemään.

Käytin koiria lääkärissä ja kysyin mikä neuvoksi?

Siellä suositeltiin lohiöljyä, joka auttaa koiran ihon kuntoon, turkin kuntoon sekä niveliin.

Karva on tällä hetkellä paremmassa kunnossa kuin ikinä aikasemmin. 

Suosittelen ainakin kokeilemaan. 


Seisontaharjoitus

Alla olevalla videolla Kuura seisoo riekkoa remmin nokassa. Riekko kekkuloi ja kieputtelee päätään hieman sekä tepastelee koiran edessä, noin 7 minuutin ajan. Jonka jälkeen minä karkotan riekon ja käsken Kuuran vierelleni istumaan. 

Samaa voitte harjoitella omalla koirallanne joko ostamalla fasaanin itsellenne tai jos teillä ei ole tiloja pitää fasaania, niin voitte käydä jollain fasaanitilalla harjoittelemassa.

Itse olin onnekas ja löysin sattumalta auton tönäisemän riekon, joka ei päässyt enää lentoon. Otin riekon itselleni, että hoidan sen kuntoon ja päästän vapaaksi luontoon. 

Toki riekko maksaa tallivuokran ja ruokansa sillä, että Kuura saa hyvää reeniä samalla.

 Harjoituksen tavoitteena minulla on, että tilanne tulisi Kuuralle niin tutuksi ja ettei koira lähtisi linnun perään kun se luonnossa siivettää. Vaan tulisi aina minun viereen tai jäisi paikoilleen.

Peräänmeno/Liukuminen

Jokainen koirankouluttaja joutuu painimaan tämän asian kanssa jossain vaiheessa, tai ainakin jonkun koiran kohdalla. 

Olen kuullut joidenkin jopa sanovan, että "ei se haittaa jos koira vähä saattelee lintua, tai lähtee hakemaan linnun ilman käskyä passista. Ei se mikään koekoira olekaan". Tällä käytöksellä koira, olipa sitten "koekoira tai ei, ajaa loputkin linnut lentoon, jolloin jahti ei ole tehokasta eikä kurittoman koiran kanssa edes mielekästä.

Kun aloitin seisojalla metsästyksen luin silloin jostain kirjasta, että jos koiralla on niin kova riistavietti, että se saattelee lintua, niin laita johonkin purkkiin kiviä, niin että se kolisee isosti ja kun koira juoksee linnun perään, niin heitä purkki koiran viereen, jolloin se säikähtää eikä jahtaa lintua. Jep Jep. Ei meikälle ole vielä niin löysää koiraa sattunut, että tuo olisi tepsinyt.

Toisen koirani kanssa minulla ei ollut peräänmeno-ongelmia ollenkaan. Sysi on tullut luokseni viereen istumaan aina ampumisen jälkeen, eikä sitä ole tarvinnut stressata sen kummemmin. Toki on se joskus jänistä ajanut äänen kanssa ja murkkuikäisenä itse lintuja nostanut, mutta sekin oli ohimenevä juttu, kun ikää ja kokemusta koiralle tuli.

Kuuralla meni ensimmäinen syksy todella hyvin, vaikka ikää oli vain muutama kuukausi. Toisena syksynä Kuuran alkusyksy onnistui hyvin; ei peräänmenoja eikä nostanut lintuja itse ylös. 

Syyskuussa kuitenkin Kuuralle tuli ensimmäiset kuukautiset, jonka myötä murrosikä alkoi painaa päälle. Se näkyi siten, että kun menimme kokeisiin, niin siellähän piti näyttää muille ja minulle, että miten ajetaan lintu ylös ja jahdataan niitä, mutta kun kotiin päästiin, niin metsässä toimittiin oikeinkin mallikkaasti. 

Sehän pistikin minut pohtimaan, että mikäs neuvoksi ja kyselemään muilta, että mitä he ovat tehneet, kun koira menee perään tai ajelee lintuja itsekseen.

Sitten rupesinkin harjoittelemaan Kuuran kanssa ihan perusjuttuja, eli luoksetulo ja paikallaan olo.                               Ostin pari fasaania karsinaan, jossa otettiin kuukauden ajan 3 kertaa viikossa. Itse istuin tuolilla koira remmissä vierellä seisomassa fasaaneja, jotta koira rupeaisi käyttäytymään rauhallisemmin linnulla, vaikka nämä kävelisivät metrin päässä. 

Aluksi remmi olikin ihan tiukalla ja otettiin noin 15-30min jaksoja kerrallaan, aina niin kauan, että koira rauhottui/väsyi tilanteeseen. 

Myöhemmin remmi olikin löysällä. Kuura ei piipannut tai härvännyt, vaan seisoi lintuja ja käskystä linnut ylös, jonka jälkeen rauhoitin koiran vierelle ja pois karsinasta, jonka jälkeen palkitsin koiran. Tämä toimi ihan hyvin.

Lisäksi kävin ampumassa kiekkoja koirien kanssa. 

Aluksi, jos itselläsi on kovin innokas koira, kannattaa se kiinnittää puuhun tai johonkin mistä se ei pääse säntäämään kiekon perään. Alkuun ei tarvitse edes ampua. Riittää, kun kiekko lentää ja koira näkee sen. Joka kiekon jälkeen pitää saada koira rauhalliseksi ennen seuraavan lähettämistä. Lähetä kerrallaan vaikka 70 kiekkoa ja lopeta siihen kun menee hyvin ja ota toisella kerralla lisää. 

Kun koira käyttäytyy rauhallisesti pelkällä kiekolla, niin ammu ensin yksi laukaus. "Ei ole väliä osuuko vai ei".

Kun koira käyttäytyy rauhallisesti ammuttaessakin, niin voit ruveta ampumaan kahdesti ja vaikka kaikki kiekot, "oppii jotain itsekkin". Ja tämän jälkeen voit ottaa yleisöäkin mukaan, vaikka ampumakavereita ja toisia koiria. 

Kun nämä sujuu, voit ampua esim 20 kiekkoa, jonka jälkeen kaveri heittää puskasta kylmän linnun, jota koira voi noutaa. 

Alla video, jossa harjoitellaan Sysin ja Kuuran kanssa kiekolla.

PS: Kannattaa käydä ampumassa kiekkoja koirien kanssa jo pentuna, niin ei myöhemmin ole mahdollisesti ylösnousevan kanssa ongelmaa.